Say cheese

Postad i kategorierna: Inspiration, Provsmakning | 0

Franska ostar i all ära, men britterna är faktiskt de som dominerar ostvärlden sedan några år tillbaka. Genom en formlig explosionsartad utveckling av gårdsmejerier i landet har de passerat fransmännen i antal ostar som produceras inom rikets gränser. Över 700 olika ostar lär det ystas i  öriket och många av dem av extremt hög kvalitet.

Själv fick jag upp öga och gom för de brittiska ostarna när jag bodde i Glasgow. På en av stadens huvudgator låg Ian Mellis' ostaffär. Aromen från butiken kunde man ana på hundra meters håll och inne i det här formliga ostparadiset låg ostar på hyllor, från golv till tak. Flera hade roliga och fantasieggande namn som Stinking Bishop och Cuddy's cave. Några var starkt orange (av karoten) med blåmögel som löpte som vener över osten. Jag bar hem, provade och njöt.
Tyvärr är just brittiska ostar dyra att importera, så därför hittar vi vanligtvis inte några riktigt roliga och intressanta sorter i våra svenska ostbutiker. Det blir mest cheddar eller en stilton till jul. Därför är det all idé att prova så många som möjligt när man är på plats. En fantastisk butik med ett otroligt brett sortiment och en rad olika provningstallrikar på menyn i cafét är La Fromageri på Moxon Street i London. Senast i somras var jag där och, tillsammans med en väninna, provade fem olika brittiska och irländska ostar med tillbehör. Det kostade cirka hundralappen - för båda!

En annan möjlighet är att besöka Talldungens gårdshotell. Där serverar man ofta brittiska ostar från Neal's Yard i London. Har ni tur finns Lancashire cheese med Eccles cakes på menyn. En oslagbar kombination som många matintresserade har hittat på restaurang St John i London.

lafromagerie
ecclescake

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *