Jag har provat många varianter på rabarberpaj, men det här är nog det jag tycker bäst om.

Det är från Nigella Lawsons första kokbok "How To Eat".


Pajdeg
140 g vetemjöl
70 g smör
saft av 1/2 apelsin

Fyllning
800 g rabarber
saft av 1/2 apelsin
1 3/4 dl strösocker
2 msk vetemjöl
30 g smält smör
2 äggulor

 

Maräng
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker + extra att strö över
1/4 tsk bikarbonat


Blanda ingredienserna till pajdegen och låt vila i kylen i 30 minuter.

Kavla ut degen och klä en pajform. Förgrädda pajskalet i ugnen på 200 grader i 10 minuter.

Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med apelsinsaft och låt koka upp. Sila, men ta vara på vätskan.

Blanda socker, mjöl och smält smör. Vispa äggulorna och häll i dem och den sparade vätskan. Blanda till en lös smet.

Lägg rabarbern i pajskalet och häll smeten över.

Grädda i ugnen i 20–30 minuter.

Vispa äggvitorna tillsammans med 3/4 dl socker blandat med bikarbonat. Skeda marängen över den varma pajen och se till att den täcker hela ytan.

Strö lite socker över marängtaket och grädda i cirka 15 minuter.

Foto: Ingvar Eriksson