Jag har provat många varianter på rabarberpaj, men det här är nog det jag tycker bäst om.
Det är från Nigella Lawsons första kokbok "How To Eat".
Pajdeg Fyllning | Maräng |
Blanda ingredienserna till pajdegen och låt vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen och klä en pajform. Förgrädda pajskalet i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med apelsinsaft och låt koka upp. Sila, men ta vara på vätskan.
Blanda socker, mjöl och smält smör. Vispa äggulorna och häll i dem och den sparade vätskan. Blanda till en lös smet.
Lägg rabarbern i pajskalet och häll smeten över.
Grädda i ugnen i 20–30 minuter.
Vispa äggvitorna tillsammans med 3/4 dl socker blandat med bikarbonat. Skeda marängen över den varma pajen och se till att den täcker hela ytan.
Strö lite socker över marängtaket och grädda i cirka 15 minuter.