På resa i kållandet

Postad i kategorierna: Böcker, Råvaror | 0

Redan för sju år sedan, direkt efter det att boken Rabarber hade publicerats, började jag fundera på att skriva en bok om kål. Den var då, liksom rabarbern, en köksväxt som hade lite låg profil och bland de flesta matlagare definitivt underutnyttjad. Kåldolmar, kålsoppa, kålpudding , pizzasallad och coleslaw; kanske lite grönskålssoppa och långkål under vinter och i jultid. Hos de flest svenskar var utbudet av kålrätter ofta inte större än så. Men jag är gift med en engelsman och hade sett vad som började hända på gastropubar och marknader i London. Jag åt mjäll purple sprouting broccoli, grillad brysselkål, olika asiatiska kålsorter. Antalet sorter verkade oändligt liksom smakvariationerna.

Jag presenterade min idé för ett par förlag men utan resultat. Kanske var jag för tidigt ute. Så här i backspegeln ser vi att kålens popularitet stigit spikrakt uppåt först de senaste par - tre åren. Från att ha varit en doldis i grönsaksvärlden; en trogen scenarbetare som gjorde grovjobbet har kål i alla former alltmer tilldelats huvudrollen på tallriken. Så när min bok om kål nu kommer ut i höst känns timingen helt rätt. Däremot har jag under arbetets gång skaffat mig ett annat huvudbry. Kålens värld är nämligen ganska knepig att beskriva, förklara och ringa in. Nästan varje vecka har det dykt upp någon ny sort. Jag har beställt fröer av roliga arvesorter från Irland och på balkongen växer nu lustig bladkål som, inbillar jag mig i alla fall, liknar de som människan började odla någon gång när hon blev bofast och anlade inhägnade odlingar. I mina försök att beskriva kålens värld har det stundtals varit så att ju mer jag läst desto mer konfunderad har jag blivit. Jag har burit hem högar med facklitteratur från Malmö stadsbibliotek och hittat fakta i den ena boken som motsägs i nästa. Kålens värld verkar flytande, föränderlig och ogripbar. Den muterar och omformar sig. Människan förädlar och skapar under århundradenas gång sorter som blir populära, sedan försvinner för att återkomma senare i historien.

På samma gång är det fascinerande att följa en så gammal kulturväxt under årtusendena och genom att studera ett kålhuvud upptäcka en hel värld.
P.S. Glädjande nog har även intresset för rabarber ökat sedan 2007, så en ny uppdaterad bok kommer under våren 2016.

Tatsoi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *