Lyrisk över Lyran

Postad i kategorierna: Inspiration, Provsmakning | 0
De senaste årens mat-och vintrend har varit som en gastronomisk och känslomässig berg-och dalbana för mig. Jag har verkligen älskat de nordiska kockarnas ansträngningar att laga med lokala säsongsråvaror, lägga in, pickla och röka. Allt för att vi gäster ska kunna känna smakerna av trakten och det kosthåll som är vårt kulturarv och som vi under lång tid har nonchalerat till förmån för det sydeuropeiska kökets förföriska medelhavs - smaker och den amerikanska snabba fixen. Jag har åkt över Sundet till landet där man serverar lavar och syrade rotfrukter till ofiltrerat naturvin. Med hög syra. Det blir liksom surt på surt. Ibland har vinet både luktat och smakat gödsel och det blir inte ens intressant, bara oangenämt. Men jag har lärt mig med åren och blivit bättre på att kryssa mellan de gastronomiska, nynordiska blindskären. Jag ber snällt att få smaka innan jag bestämmer mig för vilket vin jag vill dricka. Ibland provar jag en fyra-fem sorter. Men emellanåt har jag bara gett upp, slutat gå på nya spännande ställen och valt säkra men kanske också lite tråkigare krogkort. Men nu har Lyran öppnat. Där en gång det fantastiska och bohemiska Café Oh La La låg har en restaurang som verkar ha fattat galoppen äntligen slagit upp portarna. Fantastiska, närproducerade råvaror. Tekniskt skicklig tillagning och höga smaker från ekologiska svampar, hjort med päronpuré, pilgrimsmussla med fänkål och hasselnötter. Fem rätter för 375 kronor! Det är inte bara bra, det är otroligt att man kan äta så gott för en så liten peng. Vinerna är naturliga och valda med så mycket urskiljning att man blir tårögd. Inte ett feltramp, perfekta kombinationer, stor kunskap. Tack Lyran och grattis malmöbor!
Lyran
Möraste hjorten men päronpuré och morötter i olika färger äter du på Lyran.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *