Den här goda men lite mäktiga puddingen får ett lyft av den syrliga rabarbern.


6–8 personer
450 g rabarber
1 dl strösocker
8 skivor osötat vitt bröd
av bra kvalitet
50 g rumsvarmt smör

 

3 ägg
7 1/2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
1/2 msk vaniljsocker
1/2 msk kanel
1 msk råsocker


Skär rabarbern i 2 cm bitar. Lägg i en bunke, strö över 1/2 dl strösocker och låt marinera i rumstemperatur i 30 minuter. 

Skär bort kanterna på brödet, bred smör på varje skiva och skär dem diagonalt så att det blir 4 trekanter av varje skiva. Lägg skivorna i en ugnsfast form.

Vispa ihop ägg, 1/2 dl strösocker, mjölk, grädde, vaniljsocker och kanel.

Häll smeten över brödskivorna. Sprid ut rabarberbitarna jämnt i formen, strö råsocker över puddingen och grädda i ugnen på 175 grader i 35–40 minuter, tills såsen har stelnat och puddingen fått fin färg

Bread-and-butter-pudding
Bread-and-butter-pudding. Foto: Ingvar Eriksson