Kål

Kålen upplever en renässans. Från att ha varit förpassad till pizzasallader och råkost har den nu blivit högsta mode bland både restaurangkockar och hemmamatlagare. Den är dessutom hälsosam och full av vitaminer. Kål berättar den fascinerande historien om kålen som växt och människoföda, men också hur den odlas och  - inte minst - tillagas. Receptdelen innehåller allt från hälsosamma smoothies till sallader och givetvis de klassiska kåldolmarna.

Ill: Kristin Lidström

Svenska ostar & ostmakare

Sverige är idag ett ostland att räkna med  - det ystas, lagras och äts ost som aldrig förr! I Svenska ostar & ostmakare skildras några av de eldsjälar som förädlar mjölken och de fantastiska ostar som är resultatet. Här finns också fakta om hur du gör egen ost, en mängd goda ostrecept, dryckesförslag och tips på hur du gör en ost - och vinprovning.

Foto: Lena Koller

Rabarber

SYRLIG RABARBER är underbart gott i söta pajer och desserter av olika slag.

Men rabarber kan användas till så mycket mer – till friska drinkar, som kompott till stekt fisk eller grillat, som smaksättare i kycklinggryta, till marmelad, saft och olika inläggningar.

Rabarbern lämpar sig dessutom väl för vårt svenska klimat och utöver recept innehåller boken odlingstips och råd för de vanligaste sorterna.

Rabarbern har också en spännande historia som medicinalväxt. Rabarberroten var under lång tid en begärlig handelsvara och betingade tidvis ett högre pris än opium. Än i dag odlas rabarber i Kina för användning i den kinesiska medicinen.

Ingar Nilsson är journalist med mat och trädgård som inriktning. Hon är en av initiativtagarna till den årliga rabarberfestivalen i Sörmland och startade även grönsaksdistributören Ekolådan.

Omslag fram
Foto: Ingvar Eriksson

Bon Lloc

Mathias Dahlgren är en av Sveriges ledande kockar. Han är den ende svensk som vunnit guld i Bocuse d’Or. Hans restaurang Bon Lloc har en stjärna i Guide Rouge. Hans förra bok Kokbok fick pris som årets bästa kokbok alla kategorier. I boken Bon Lloc beskriver han teorin bakom sitt skapande, och delar med sig av ca 200 recept. Här kan den ambitiöse läsaren tillägna sig ett unikt sätt att se på tradition och råvaror och lära sig hur man konstruerar rätter och kombinerar smaker.

”Med inspiration av det gastronomiska arvet, de bästa råvarorna och egna idéer vill vi presentera ett europeiskt kök, där vi vårdar och förnyar utan att försvåra eller förstöra. Stor vikt läggs vid måltidens uppbyggnad, vi ska överraska i många små väl valda detaljer. På Bon Lloc ska maten vara i fokus, servering, drycker, miljö ska bidra till att göra ett restaurangbesök hos oss till stor underhållning för samtidens människor. Vad vi vill med den här boken är att förtydliga vår idé och tankarna bakom,”

Mathias Dahlgren

Ingar Nilsson medverkade som författare till boken om Bon Lloc och skrev kapitlen som handlade om restaurangen, dess filosofi och arbetssätt. Boken trycktes i två upplagor och vann 2004 första pris i Gourmand World Cookbook Awards i klassen Innovativa kokböcker. Foto: Ingvar Eriksson